söndag 19 maj 2013

....Näringsliv i Vadstena, näsor krökta lite snett uppåt och så Vadstena med Vadstenaborna, det blir attityd.



Varför skall Vadstena kommun läsa det här tramset?
Varför skall någon alls överhuvudtaget ta sig genom de här raderna, i Vadstena eller Östergötland, för den delen. Staden Motala är nämnd, som tidningarna Motala-Vadstena tidning och nästan Corren. Nilzen blev ju med av farten. Ordet näringsliv borde funnits.

Vadstenaattityd

Det enda kloka jag läst på mycket länge angående åsikter och framtid kring Vadstena är Nilzens ord om attityd. Svensken har en märklig attityd till livet i stort, och Vadstenabor har en alldeles särskild extra attityd till sin omgivning.

En gammal Vadstenabo sa: Tja, vi är ju kända för att rikta näsan kanske lite mycket snett uppåt.

Han har så rätt, som många inbyggare kan verifiera.
Denne ålderman i Vadstena beskriver sig själv alldeles korrekt, och dessutom andra Vadstenabor. Vilda blandningar med allt från envetna narcisistiska eldröda hårmassor till gleskala hjässor av olika partislag.

Det ligger en tät lågdimma över Vadstenas invånare, försök inte tränga igenom eller in i den, Vadstenadimman som tillhör Vadstenaborna.

Dimman är snål i sin karaktär. Girig, inlåst och inskränkt, fantasilös, oföretagsam, oflexibel och ickeskapande men gaggvänlig – utöver övrigt vad som gäller Vadstenabor.

Dock, en genuin Vadstenabo sade:

- Högst upp på ett papper kan du rita en linje som du drar en millimeter från ovankanten av papperet.

- Den linjen räknad upp till papperets ovankant – det utrymmet och den lilla kanalen som är en millimeter djup, det är vi, fem familjer i Vadstena som reglerar Vadstena, vi har alltid bestämt över Vadstena.

Så sa denne Vadstenabo sedan generationer.

- Nästa streck du drar på papperet ligger på halva-papperet-nivå. Mellan översta strecket och ned till mittenlinjen bor de som inte levt minst tre generationer  i Vadstena. De tror att dom är Vadstenabor, men det är de inte, sa den här Vadstenabon i femte generationen.

- Under papperets mittstreck finns andra, dom räknas inte.

Så beskrev en genuin Vadstenabo sin egen stads population och demografi på sitt vis.

Tja, och vad kan man säga om den attityden?

 En familj med erfarenhet av Östergötland sa att de ville lämna Motala och flyttade ut på slätten söder om Vadstena, men de återvände till Motala efter två år. Det gick inte att få vänner och umgänge, varken till föräldrar eller barn, och de återflyttade till Motala. Men det är klart, de där töntarna från storstaden Motala hade väl töntstämpel och dög inte åt Vadstena kommuns attityd.

Folk har lämnat Vadstena och sagt att töntigare kommunledare har de aldrig haft att göra med. Döda, stillastående, fantasilösa och saknar flexibilitet. Det gäller nog historiskt samtliga politikermodeller.

Tja, det är mycket svenskt i Vadstena, och Gustav Wasa bodde där, svårt att bli mer svensk än W/Vasa. Så Vadstenabornas attityd har historia. Vadstenas svenskar är historiska svenskar och som ett pålägg är folk i Vadstena Vadstenabor, ännu ett lager. Vadstena är och förblir Vadstena. Den erfarenheten har många gjort av praktisk erfarenhet och gedigen kunskap, just därför har också ganska många lämnat kommunen.

Så blev de orden, ang kommentaren i någon lokal blaska om Vadstenas näringslivs intresse. Nu vet vi att Vadstenas attityd är orunkeligt fast och bestämd och har historia. Sådan attityd är Vadstena stolt över, som Vadstenagossen sa: våra näsor lär vara riktade snett uppåt. Den vinkeln lär knappast brytas ned.









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.