onsdag 16 maj 2012

................Thailand.........Nyanserna saknas

Till Debatttöserna:

Är det inte lämpligt att vända på steken ang Gambia?

Som debattledande svenskor gör ni nog inte det.

Jag har haft vardag i Thailand. Somliga kvinnor i Thailand är lättstötta, andra hur svåra som helst. Dom är precis som ni är, som andra kvinnor Jorden runt. Men Thailand får lida för sitt rykte. Jag har bara bytt ut ord i eran Debattext.

onsdagen den 16:e maj 2012


................Thailand.........Nyanserna saknas


DEBATTÖR: Thailandsälskare, som är trött på rapporteringen kring sexturismen av landet.

DEBATTEN: Alla som åker till Thailand gör det inte för att utnyttja unga kvinnor. Dagens debattör älskar att turista i landet av helt andra orsaker, och vill gärna se att medierna nyanserar sin rapportering om turismen till landet.

Jag är trött på att bli kallad sexturist


Thailandresenär: Alla åker inte till landet för att köpa sex


Outsiders Kanal 5 handlade den här veckan om sexturismen i Thailand. I trailern kunde man se tre bröder som glatt berättar om att ”Thailand är ett gyllene land för oss gamla gubbar som söker älskarinnor!”

Jag är Thailandresenär som följt denna "sexrapportering” i svensk media genom åren och som har tröttnat på den. Jag nekar inte till att dessa lättåtkomliga kvinnor existerar och tycker att det är bra att debatten finns. Problemet är att rapporteringen är oerhört ensidig och att turismen till Thailand för många européer handlar om helt andra saker än sexköp och sexuellt umgänge med unga kvinnor.

I dagens globaliserade samhälle har världen blivit mycket mindre. Att gifta sig och skaffa barn över landsgränser är knappast något nytt. Många svenskar gifter sig med folk från alla möjliga länder och kulturer. Det är inget konstigt och det är relativt accepterat i vårt samhälle. De flesta gifter sig fortfarande av kärlek och inte för att en person kommer från ett specifikt land, för att de vill ha sex med yngre kvinnor, eller för att kunna ”härska” över en partner. Men om man har valt en partner med ursprung från Thailand, blir reaktionerna ofta att man ”hämtat en prostituerad ung kvinna i Thailand.”, oavsett hur det verkligen förhåller sig, var man träffats eller vilken ålder man har.

Vi är många Thailandresenärer som aldrig över huvud taget haft en kärleksrelation med en thailändsk kvinna, men bara faktumet att man tycker om att resa dit gör att man snabbt blir stämplad som sexturist. Jag älskar att resa till Thailand av olika skäl. Maten, kulturen, klimatet, musiken, havet men den främsta anledningen är att jag har arbetat på en kvalificerad tjänst där några år. Vad som är gemensamt för oss utlänningar är att alla har knutit vänskapsband till det oerhört gästvänliga folket i Thailand.

Ingen av oss reser dit för att enbart njuta av sol och bad. Vi reser aldrig ner utan att ha laddat väskorna med saker och kläder som kan komma väl till pass för människor som saknar materiell standard, men i stället ger oss en fantastisk upplevelse, genom att låta oss vara en del av deras vardag och fest!

Det som oroar mig mest, är dock inte att jag kan bli stämplad som ”Sexuellt frustrerad medelålders man som reser till Thailand för att köpa sex av unga kvinnor”, utan den onyanserade medierapporteringen.

Jag uppmanar nu därför Sveriges journalister att ta sitt ansvar och ge en mer rättvis bild av Thailand, svenska journalister har svårt att se Thailand ur en ”normal” vinkel. Vi är många som har arbetat och levt och haft en vardag i Thailand. Svensk allmän beskrivning av landet är inte som den borde.
Dessutom är Thailändska kvinnor normalt inte ett skvatt mer lättraggade än svenskor. Alla är inte del av sexturism. Å andra sidan: vill man ironisera så är det så att de män som åker till Thailand som sexturister är totalt anpassade till lokala sedvänjor. Thailändska män står nämligen mer än turister för det vardagsköpta sexet i landet. Thaimännens sexköp är ett gammalt och traditionellt beteende. Och vi skall ju enligt svenska normer anpassa oss till lokala sedvänjor. Vad säger nu svenska feminister?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.