onsdag 23 maj 2012

..............................PIRATFJANTERI






Kan det bli mer svenskt?


Dagens nyhetsExpress skriver om att svenska handelfartyg kanske får lov att hålla beväpnade vakter på fartyg som rör sig i Adenviken och Somalipiraternas domäner. Att ifrågasätta sådant efter många års kapningar och mord och kidnappningar från Somaliska sidan ter sig svenskt fånigt. Självklart skulle svenska och alla andra fartyg ha gjort slut på piratverksamheten för många år sedan.



Det hade varit hur enkelt som helst. Besättningarna eller duktiga skyttar som väktare hade skjutit några pirater när de kom i håll. Några utflykter med döda piratkompisar i båtarna vid hemkosten hade förmodligen gjort slut på piratverksamheten, men vad lärde vi oss: jo, när skyddande soldater i internationell regi såg en båt närma sig, så menade man att vi vet ju inte om de är pirater eller ej. Och så skulle man vara human mot piratbesättningarna, internationell kontroll skulle inte ske annat än på vissa villkor och omständigheter – allt så fruktansvärt humanistiskt och människovänligt och helgarderat. Att handelsfartygens besättningar hade att göra med folk från Somalia som inte gav ett skvatt för besättningarnas människoliv, det skulle man dock inte kalkylera med.



Tänk så märklig det omtalade svenska talesättet att vi har alla samma värde, visar sig vara i verkligheten. Alltid skall svenskar värdera andra jämlikt, men andra människor behöver aldrig värdera svensken likvärdigt. Det är ju vad svenskar kallar rasism som råder globalt. Och det är svenskar som blir rasistiskt behandlade, men sånt kan en svensk inte förstå. Som sagt, hade man skjutit några somalier som närmade sig handelsfartygen hade piraterna slutat att närma sig fartygen. Vare sig de var fredliga fiskare eller pirater hade de undvikit handelsfartygen. Vad skulle fredliga fiskare ut på stora vatten att göra och varför skulle småbåtar närma sig handelsfartyg? Svenska normer är så fjantiga att de ibland blir overkliga och orättvisa.



Det internationella samfundet gav piraterna alla ursäkter för att fortsätta, man låter dem ju borda och står och tittar medan analfabeter klättrar upp över relingen och låter sig sedan låsas in – Herregud, vilken parodi! Och nu efter mängder av år börjar svenskar att till och med prata på ämnet. Vilken framgång!



I stället för miljarder i biståndspengar som går till klanledares privata fickor i Somalia skulle internationella samfundet tvinga fram alla miljarder dollar som de somaliska piraterna har roffat åt sig och tvinga piraterna bygga ett nytt Somalia och handla in mat åt alla stackars fattiga somalier som nu fattiga svenska pensionärer betalar mat åt. När somaliska pirater dödar, tillfångatar, kapar åt sig miljarder dollar, och låter sina egna landfränder sitta och dö av svält medan piraterna lagrar miljarder på banker utanför Somalia, då finns inte anledning att visa någon som helst humanism eller empati och förståelse inför de piraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.