måndag 21 maj 2012


GLÖM INTE!!!!!!!!!!!!!!

Kommunen stoppar de äldre på Klockargården i Borgholm får inte längre gå på andakter.

Nu rasar många efter socialnämndens beslut.

- Det är diskriminering, säger Gunnar Berg, 85, som känner de boende.

I över 20 år har dementa på Klockargården fått gå på andakter varannan vecka. Mötena har hållits i en gammal skola tio meter från boendet.

Men nu tar socialnämnden i Borgholms kommun bort andakten.

- Vi har varit 20-25 personer varenda gång och de gamla har uppskattat den. Jag är fruktansvärt besviken, säger Gunnar Berg, som arbetat ideellt med mötena.

Hittills har kommunen fått in ett 70-tal protestbrev.

Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, är också kritisk.

Anses kristet

- Det har inte varit gudstjänster utan en gemenskap. De äldre har druckit kaffe, sjungit några psalmer och mått bra av att umgås.

Socialnämnden hänvisar till att Sverige är ett mångkulturellt samhälle och därför kan boendet inte ha enbart kristna andakter.

- Anhöriga har klagat på att deras släktingar tvingats vara med, säger Eva Karlström (M), socialnämndens ordförande i Borgholm.

Att låta några gå på andakt medan de andra är kvar på boendet är inte möjligt, enligt henne:

- Men det är inte socialnämndens avsikt att hindra någon från att utöva sin kristna tro, utan snarare se till den personliga integriteten.

Väcker gamla minnen

Stina-Clara Hjulström tycker att det är löjligt argument.

- Visst finns det folk som inte vill ha med kyrkan att göra men för många har kyrkan en stor betydelse. Det är egendomligt att några få ska få bestämma vad majoriteten inte ska få göra.

Anna Lundin Leander är kyrkoherde i Borgholm:

- Det är tråkigt att kommunen säger nej. Många av de äldre är uppvuxna med psalmer och vi har gett dem tillgång till de gamla minnena, säger hon och fortsätter:
- Min syn på religionsfrihet är att individen får möjlighet att utöva sin religion. Betyder religionsfrihet alltid frihet från religion eller betyder det också frihet till religion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.