måndag 26 mars 2012

...Till MVT - som skriver att folk i Vadstena är duktiga biståndsgivare.

Biståndsknappen går varm i Vadstena!

NAIVA KNAPPTRYCKARE!

I sin egoism, med sin vabrajaär- känsla inombords sätter Vadstenaborna sitt pekfinger på den gröna knappen när de samtidigt tjänar pengar på sina returflaskor i Konsums flaskmaskin i
snålblåsten innanför ytterdörren. Det har visat sig enligt Vadstena tidning att Vadstenabor är generösa mer än genomsnittet med att sätta pekfingret på den gröna biståndsknappen.

Är handlingen patetisk? Okunnighetsbevis? Eller vad? Solidaritet med stadens egen biståndsminister?

En av de senaste globala biståndsrapporterna säger att bistånd har ingen egentlig påverkan över fattiga länders framåtskridande. Biståndet har ytterst marginell betydelse, närapå skitdetsamma med biståndet – attityd. Den senaste dokumentationen visar att det är det lokala folket självt, tillsammans med världens allmänna situation, med eller utan bistånd, som skapar utveckling regionalt och lokalt.

Allt handlar snarare om ett tidsfenom som går varken att stoppa eller skynda på. Naturens – ekonomins - krafter styr människan inte helt alltid. Just nu går det framåt för tredje världen, men inte på grund av Vadstenabornas lilla biståndstryckning som ger en tom flaska lite då och då.

Även Expressen påpekade för inte länge sedan fakta och sunt förnuft. Man skrev att tidigare fanns det en föreställning om att rika länder skulle ge bort av sitt överflöd till de fattiga, men den typen av bistånd har varit ett totalt misslyckande. Och länderna som tagit sig ur fattigdom, dom har genomfört det konststycket på egen hand, på sina vis.

Så varför trycker Vadstenaborna på gröna knappen?
Tja, säg det……………..




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.