måndag 21 oktober 2013

......Bistånd för kulisser - skrutt och intet! Det vet väl Svenskan?


 
Till Svenska Dagbladet och
 

Elisabeth Höglund!

Aftonbladet,

Sida, Utrikesdepartementet, UD, Svenska kyrkan, UBV, Afrikagrupperna, ARO, Diakonia.

 

Som ofta har du rätt, nu i din biståndskommentar! Då inställer sig frågan: Varför har Sverige och övriga världen bistånd? Som du lärde dig under utbildningen på Sida, är biståndet ett spel för den politiska teatern. Betänk att alla ungdomar som rest ut har insett och lärt sig detsamma som du en gång i tiden. De vet att och har erfarenhet av att bistånd är skrutt och intet värt. Men då så, varför fortsätter biståndet?

 

Jo, svaret är enkelt: livet som biståndsarbetare är fasligt väl betalt, biståndsarbetare i olika kategorier har det fasligt bra i sin vardag, biståndsarbetare har fasligt mycket som de inte har i Sverige.

Du Elisabeth, VEM vill såga av den gren som föder?

 

Ta Carin Jämtin som exempel, hon kan allt och känner till hela biståndsverksamheten från tiden som liten kicka i tropikvärmen. Hon uppfostrades under biståndets paraply, men vad gör hon? Jo, hon försökte slänga bort än mer av svenska skattepengar när hon fick möjligheten. Det är sådant som kallas hyckleri, populism och liknande.

 

Politiker är opålitliga, de ljuger om verkligheten, så har det alltid varit. Du Höglund fick lära dig den krassa verkligheten av biståndspersonal redan innan utresan? Du är besviken på att personalen trummade in att du skall inte tro du kan förbättra. Men Elisabeth Höglund, det är ju det som är sanningen. Undantagen var väl de politiskt farliga, som var majoritet, bland utresande yngre biståndsarbetare. De som verkligen reste ut för att göra aggressiv revolution, som var hot mot värdlandets politik. Många sådana har Sida fostrat och underhållit genom ARO, UBV och andra organisationskonstellationer som säger sig vara opolitiska.

 

Andra nyttjade Sida som resebyrå, låg du bra till hos 68:a folket och 40-talisterna som härskade i Sidas korridorer kunde du säga var du ville jobba i världen, och oftast blev det så.

 

Samtidigt fanns många som du, kanske, de ville bo i Afrikanska hyddor, de ville leva på lokalbefolkningens nivå! Då sa lokalbefolkningen: vadå? Vi vill lära oss hur man får det som ni, då skall ni inte leva som oss!

 

Den filosofin sprack och i dag är det bara volontärturism som gäller – betala 20 000 kronor får du kanske en månad uppleva fattigdom med semester! Precis som biståndsfolket alltid har haft det! Men då får man bra betalt för semestern! Det är väl inte illa! Hurra för biståndet! Återställ och kalla in Carin Jämtin, med påslag i biståndet, så får biståndsarbetaren bättre löner också!

Vad vi uträttar? O.S.A.
 
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.