onsdag 13 mars 2013

.Varifrån fick Vadstena sitt rykte som kulturstad?


Ännu en gång visar Vadstena kommun och stad sitt verkliga ansikte kring kultur - 
det finns inget kulturansvar.

När Bloggen en gång undrade varför Vadstena ansågs som kulturstad levererades svaret, jo, akademin finns ju. Men om du tänker efter så är nästan alla kulturmänniskor utifrån.

Vadstenaborna har en klick minimal, som absolut skall synas i alla kultursammanhang men de människorna är sådana till karaktären. Och så finns dom som ikläder sig rätt kläder och blir kulturella när de reser sig från soffan och går på vernissage. Samtidigt har gallerier lagt av och det går nästan inte att sälja konst i Vadstena säger en numer utflyttad gallerist.

Varför grabbarna Jan Berglund och Lennart Fredriksson inte skall få kunna visa sina gamla filmer är bara ett symptom på Vadstenas kulturella ointresse och utställningar i största allmänhet finns det inte alls gott om. Erkända konstnärer och fotografer säger glatt: Nä, inte fick jag något sålt! Jo, en lite grej gick visst!

Så är det i Vadstena. En erkänd lokal kreativ medborgare sa att om jag skulle börja karriär med min konst, så inte skulle jag inleda karriären i Vadstena.

Så lyder sanningen om Vadstena som "kulturstad".

Och någon respons på förslag om rolig kreativ aktivitet och utställningsverksamhet får väl ingen medborgare om medborgaren närmar sig Vadstena kommuns hus?

Hur ofta läser Vadstenakulturbor om sin stad i Motala-Vadstena tidning och i Corren? När och var pågår kulturdebatter i Vadstena med kommunfolk på scenen? Borde inte Rikskulturredaktioner som kulturnytt och liknande av olika slag finna material i "kulturstaden" Vadstena?

Inte ofta, redaktörerna har inte mycket att skriva om.





































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.