torsdag 28 mars 2013

.Johan Hakelius med sina problem om zigenare.


 

 

 

 

Till Johan Hakelius med tanke på Johans kolumn i Aftonbladet:

Ungefär 200 kronor – det vet du inget om, en DN-reporters dagsutflykt.

Mer givmilda än andra? Självklart, en del av det svenska naiva sinnet.

Är polis och myndigheter mindre hårdföra? Självklart, i andra länder gäller verkligheten. Sköter man sig inte åker man på moppe. Zigenare sköter sig inte. Men i Sverige säger och gör ingen ingenting. Bara tycker synd om.

Finns någon ekonomisk fördel? Självklart, varför skulle dom annars komma hit?

Är det en slump? Nix, har du inte läst den utslagne som är redaktör för hemlösa. Han förklarade ju tiggarna: De har en hövding som sitter hemma och håvar in slantarna, allt är styrt från klanen. Det är ingen slump alls att zigenarna gör resan till Sverige. Cynisk, kall beräkning och ekonomisk vinning. Då träder svensken in och skall vårda barnen. Tack säger zigenaren så slipper vi bekosta.

Alltså obehag, kanske rent av skam.
Typiskt svenskt att tänka så. Ingen annan gör det.

Ovärdigt som borde få ett slut.
Visst, det är bara för zigenarna att sköta sig så slipper vi deras problem men de har ju sin kultur, flera miljoner öronmärktes för zigenare under zigenaråret, men inte en krona nådde fram till rätt personer säger infokällor. Vill de ha sin kultur så låt dom ha den, men blanda inte in oss andra. Tror du Johan, att zigenare är korkade bara för att de är zigenare? Det låter så, du ifrågasätter som om zigenare vore små underutvecklade barn som inte kan klara sig själva. Sluta tro så. De vet mycket väl vad de gör, säljer sina små döttrar till exempel.

Är som det är, därför att Rumänien bara råkat glömma den där detaljen om romerna? Rumänien har inte glömt något. Rumänien har givit upp och insett verkligheten: zigenare är obotliga och vill inte, låt dom klara sig bäst de kan och vill. Såg du inte dokumentären där en zigenararkitekt fick – av staten – fria händer att bygga ett huskomplex för statliga pengar och zigenarna själva skulle utforma allt så de skulle kunna trivas. Bostadskomplexet var ett unikt generöst projekt riktat specifikt mot zigenarna. Efter några år återvände teveteamet och arkitekten sa att vi kan inte skylla på någon, vi har själva ställt till det. Och tevekameran visade husväggar med nedslagna balkonger, inte en glasruta i huset, öppna dörr-ramar som gapade tomma längs husfasaden och så stod en liten unge i den tomma balkongkonstruktionen. På marken nedanför husfönstren låg en samlad sophög, boende i lägenheterna slängde allt rätt ned på marken. Folk bajsade och urinerade på marken runt huset. Toaletterna i lägenheterna var söndertrasade. Arkitekten sa som det är: vi zigenare hade allt här i husen, och vi har förstört allt. Tro inte Johan, att hemländerna har glömt bort zigenarna. Länderna har kunskap och insikt och är inte rädda för att säga sanningen, men det är du och andra svenskar.

Eller tror vi att det är som det är av komplicerade ekonomiska, kulturella, historiska och sociala skäl?
Tja, nu närmar du dig kärnan: zigenarkulturen, den är som den är och den kräver att så skall zigenare ha det. Dåså. Vad är ditt problem Johan?

Varken vi eller de rumänska romerna (zigenarna) kommer någon vart så länge det räcker med att bli klädsamt upprörd.
Rätt, det är bara för zigenarna att bli civiliserade om de vill ha ändring på saker och ting. Men det vill dom inte.

Bloggen avundas dig som talar det romska språket. Själv pratar Bloggen bara svenska och säger därför zigenare. Så länge Svenska akademins ordlista säger zigenare, så skall svensken prata svenska och säga zigenare. Inte använda romska, som du Johan försöker göra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.