lördag 15 oktober 2011

Lejonkul med Jan Guillou och TV

Visst ger SVT oss roliga tittarstunder!

I går kväll när jag kikade på Jan Guillou och hans liv i största allmänhet, så tänkte jag: tusan vad bra han har det! Teverutan visade skysilluett av Nairobis Hiltonhotell och på bilden därefter en Jan som tassade efter lejon med en svart spårare framför sig. De båda smög på lejon i Nairobis nationalpark. Där förekommer endast tjuvjakt. Tjyverijakten är i sig blygsam jämfört med andra områden i Afrika, men legal sportjakt får inte förekomma strax utanför storstaden Nairobi.
- Var inte orolig, jag trodde aldrig annat än att du gjorde en reklamsnutt för programmet. Inte går du Jan G ut och tjyverijagar!
Ändå sågs Jan Guillou med lejon i sikte i den nationella nationalparken med Hiltons höga skyskrapa i bakgrunden! Så, visst tusan har Jan det bra. Han gör som han vill. Varför Jan gjorde reklam för Hiltons hotellkedja hade kanske någon innebörd, samtidigt tror jag inte att Guillou bodde på Hilton.
_ Du hade nog hyrt in dig på New Stanley, det var där storviltsjägarna höll till. Eller också på det ännu finare hotellet som ligger en bit nedför kvarteret.
Jag måste säga att jag var inte avundsjuk på din situation. Snarare borde du Guillou vara avundsjuk på Herr Blogg. För just i den parken, ackompanjerad av tidigare ättlingar till de lejon som röt i Jans teveinslag, älskade Herr Blogg med en av Kenyas mest kända hustrur i en bungalow som byggdes som kärleksnäste i den fredad nationalpark där Jan jagade. Normalt gavs inte lov till byggnader, inte ens en bungalow, som kärleksnäste. Men i Afrika är inget omöjligt. Och är man nästan nationalhelgon så fixar man en bungalow i nationalparken, även om sådant är förbjudet. Och är man hustru till ett nästan nationalhelgon så drar man sina älskare dit. Och
Jan, du missade de romantiska stunderna med rytande lejon, giraffer vid poolkanten och frustande noshörningar under härliga kopulationer på zebraskin framför en öppen eldstad och värmande brasa, med en otrogen hustru ur det vita elfenbenstornet i landet. Lejonjakt i all ära, men omoraliska möten och illegala bungalows upplevde du inte, samtidigt som SVT gav en hygglig bild av din person.
Stor i käften och egensinnig, varför skall du därmed vara dålig?
Sånt har Herr Blogg aldrig trott på, det handlar nog bara om negligerbar jantesvensk attityd. Inget att bry sig om. Å andra sidan har du lyckats hålla en ganska förfalskad verklighet kring dig. Hur faan skall du kunna kalla dig vänstermänniska?
Under din generations uppväxt, när den var som hetast och historisk, skulle du, när du knallade ut genom din blå dörr på teve i sekvensen svampplockning, ha sagt att se på den där jävla faschisten med sina vapen och alla pengar, likt en förbannad kapitalist och imperialist. Nu leker han white hunter och nyttjar en svart stackars fattig människa som spårare.
Så där hade du låtit under yngre år. Så hade vokabulären snurrat kring din person om du hade kommit ut ur den blå dörren för några årtionden sedan. Den tidsålder du växte upp i. Nu är du själv den där jävla kapitalisten. Du måste ha svårt att förneka det, längst in i själen. Å andra sidan kan du säga att det är den goda tanken som räknas. Såtillvida är du nog schysst, men förmodligen lite bedräglig.
Du lever som ett värsta kapitalistsvin enligt dogmer från förr och allt du gör är att sätta dig vid skrivmaskinen och föreställa dig som vänstergosse och begåvad som du är, så vet du vad strängar du skall skriva på och bli köpt av Aftonbladet med flera. Du är verkligen en populist och svikare. Som du sa i teverutan: ”promotion är också ett jobb”. Allt för kapitalet.
Kul med skåpbilen och dina trofeer. Men att titta på det där lejonet i solnedgången och vänta på näsan i vädret, skulle jag aldrig göra. Det där lejonet såg för ynkligt ut! Vad använder du för usel konservator?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.