onsdag 2 juli 2014

Inkompetent läkare polisanmäles



Till Polisen i Ockelbo


Till polismyndigheten Gävleborgs län


 


Detta är en polisanmälan.


Den läkare och sjuksköterska som angives i reportagetexten nedan som publicerades  i tidningen Arbetarbladet, anmäles härmed till polisen för oaktsamhet, oriktig tjänsteutövning, okvalificerad medicinsk vård etc, etc m.m.


 


Läkare missade två brutna ben


Mona Karlsson ramlade med sin rullstol. På hälsocentralen i Ockelbo fick hon beskedet att inget var brutet. Men det visade sig senare att hon brutit båda benen. Nu får vårdgivarna kritik.

Det var när Mona Karlsson skulle ta sig ner för en ramp på egen hand i augusti 2013 som händelsen inträffade. Hon orkade inte hålla emot de stora drivhjulen och förlorade kontrollen över rullstolen, som föll över henne.

När benen svällde upp dagen efter kontaktade hennes assistent sjukvårdsupplysningen, som försäkrade dem om att inget var brutet.

– Vi misstänkte redan då att båda benen var av. De var dubbelt så stora, säger hennes man Roger Karlsson.

De stod på sig och fick till slut träffa en läkare på hälsocentralen i Ockelbo. Läkaren berättade för Mona att inget ben var brutet, men möjligen en tå och rådde henne att hålla benen högt.

Mona Karlsson brukade besöka sjukgymnasten för att träna, men hennes sjukgymnast sa att hon inte kunde träna. Hon hade svårt att stå på sina ben, eftersom de var uppsvällda, och det gjorde dem bekymrade.

– Sjukgymnasten sa stopp. Hon beställde en ny tid, och den läkaren sa på en gång att båda benen var brutna, säger Roger Karlsson.

På röntgen visade det sig att i höger vadben var båda benpiporna brutna och i vänster var en benpipa bruten.

I dag är Mona Karlsson död. Hon avled i påskas av helt andra orsaker. Hon led av sjukdomen MS, som innebär att hon saknade känsel och funktioner från midjan och nedåt. Det var orsaken att hon inte kände smärtan från de brutna benen.

Innan sin död skickade hon in en anmälan om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg(IVO). De har granskat händelsen och kritiserar läkarens undersökning och journaldokumentation. Även sjuksköterskan vid sjukvårdsupplysningen kritiseras för bristande rådgivning och bedömning.

Roger Karlsson tycker det är ett stort fel som inträffat och att den första läkaren skulle ha sett direkt att båda benen var av.

– Det här är hemskt och nonchalant. Den hjälp vi har fått är noll och ingenting.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.