onsdag 1 augusti 2012

Fågelskrämmor och en landshövding i Östergötland


Till Landshövding Elisabeth Nilsson,

Länsstyrelsen i Östergötland.


Ang Länsstyrelsen med gäss och anställda som gör som de vill och kostar tiotals miljoner utan resultat.



Vad trevligt att få ditt brev av den 20120620, som konfirmerar du har tagit del av luntan om Thomas Modin och gåsprojektet. Inte alltid medborgare får bekräftelse, mer än bekräftelse på din läsning blev det tyvärr inte.


Men nu vet du och vi medborgare:


1. Länsstyrelsens personal kan sätta munkavel på medborgare och begära dem hålla käften, ty yttrar sig medborgaren obekvämt för länsstyrelsen,

så avpolletteras medarbetare – det är ett flagrant

lagbrott mot yttrandefriheten. Länsstyrelsens chefsjurist Kristina Samuelsson stödjer grundlagsbrottet.


2. Länsstyrelsens tjänstemän bryter mot svensk lag och regelverk utan att länsstyrelsen självt bryr sig. Kriminell som anställd - kanske en slags terapi för att få vara avdelningsdirektör och jurist på Östergötlands länsstyrelse?


3. Länsstyrelsens personal svarar inte på brev. Du som landshövding bryr dig inte.


4. Tjänstefolket ger inte information och upplysning som efterfrågas. Landshövdingen bryr sig inte. Dock, kring informationsplikt och utbegäran av handlingar finns regelverk och ansvar, men Östergötlands länsstyrelse bryr sig inte.


5. Du tar inget ansvar utan bjuder utvalda bönder på inkomster i miljonklasser.


6. Ditt pengaspenderande –liknar det allt mer förskingring?


7. Trolöshet mot huvudman – skulle den rubriken

passa?


8. Rena bedrägeriet? Kan det vá något?


9. Vem har nytta av alla dina bortskänkta miljoner

utöver ett fåtal utvalda bönder som slipper arbeta

för pengarna?


10. Det finns inte ett publicerat ord som dokumenterar att miljonerna ger resultat, men du som landshövding bryr dig inte.


Nu när du har läst luntan om gåsprojektet:

Projektet syftade till att bli av med gäss. Inte att göda gäss. Bönder skrattar och tackar och tar emot enorma pengar, som tack för att göra just ingenting. Du betalar ibland till och med mer än vad bönderna skulle tjänat på normal skörd.

Men, ännu i dag, efter mängder av års gåsprojekt, spenderar bönder med gåsproblem i praktiken en halvtidstjänst för att skrämma bort gäss, det var väl inte meningen?


Ditt visade oansvar bör nog bli en fråga för politiker som begär genomgång från Riksdagens utredningstjänst?

JO, gör som du, bryr sig inte om hur skattepengar och länsstyrelsepersonal fungerar, men Justitieombudsmannens menlösa verksamhet är dokumenterad sedan förr och av många. (Du läste väl om senaste bravur från JO? En svensk politiker spottade en annan svensk politiker i ansiktet på öppen gata. Händelsen polisanmäldes. Polisen i Södermanland lade dock ned anmälan. JO sa inget om att polisen lade ned ärendet. Alltså har medborgarna närmast ett prejudikat på att man får spotta varandra i ansiktet på öppen gata i Sverige. Passar då uttrycket demokrati för Sverige? Kanske anarki är mer logiskt, särskilt med tanke på att Östergötlands länsstyrelses chefsjurist Kristina Samuelsson stödjer kriminella handlingar som enligt lag skall beivras.)


Thomas Modin sa en gång: Ja, inte vet jag vad som händer ute på åkrarna. Det var det han var anställd för att veta. Men bryta mot lagen kunde han och fick stöd av länsstyrelsen, även länsstyrelsens chefsjurist Kristina Samuelsson!

Vad skall medborgarna göra med en sådan myndighet, där även chefsjuristen stödjer lagbrott? Och missköter väl sitt uppdrag?


Skvallret säger att Modins tjänst blev en handläggartjänst. Det säger väl kanske något om Thomas insats som avdelningsdirektör?


Just nu står sågade masonitfigurer och ruttnar på åkrarna, figurerna tas aldrig om hand, står ute vinter som sommar, de sköts inte som de skall skötas för att hypotetiskt göra den nytta de är tänkta att göra. Ingen kontroll av materiel förekommer.

Figurerna gör ingen som helst nytta – det vet vi fågelskrämmor sedan många år.


För en kort tid sedan stod jag med en bonde som var förtvivlad och undrade varför länsstyrelsen använder sig av masonitfigurerna?

-Gässen är rädda någon timme, sa bonden, sedan är fåglarna tillbaka. Den bonden ägnar på tok för mycket tid åt att vara fågelskrämma. Han vill vara bonde, precis som alla de andra med gåsproblem. Men under tiden står förmodligen Kenneth Strand och sågar fler figurer i något uthus. Varför det? För att tjäna egna pengar per timme och debitera dig och din myndighet?

Figurerna är ju värdelösa.


Speglar, som du landshövding, köper in för flera tusen kronor stycket ligger i ladugårdshörn och blir förstörda.


Du kan åka ut och titta i dag på dina masonitfigurer – de står mitt i högvuxna åkrar med sädesstrån uppe vid figurernas toppar – övervuxna. Ingen bryr sig.

Du sköter ditt ansvar dåligt tycker jag.


Som du alltså har läst så föreslog jag som en logisk funktion inom projektet att länsstyrelsen anställer en man som är engagerad i gåsproblemet. Det är enda lösningen för att hjälpa bönderna på ett konkret vis. Länsstyrelsen i Östergötland kommenterade inte förslaget. Däremot har en länsstyrelse i Skåne anställt på heltid en arbetande levande fågelskrämma.


Jag bifogar ett fotografi på din gåsverksamhet:

Bilden är tagen i Väversundaområdet. Fotograf är undertecknad. Så här var det:

Det fanns en figur som du hade placerat ute på åkern för att skrämma gäss. Det fanns en gås på åkern. Var ställer sig gåsen? Jo, gåsen ställer sig intill figuren - som står där för att skrämma gåsen!

Kan du presentera en mer gedigen konkret parodi på verksamhet?

Kort och gott kan man säga att Östergötlands länsstyrelse verkar vilja ge ett intryck av att ”Vi gör hur faan vi vill”.


PS.

Jag har just återvänt hem från besök runt Tåkern. Det står massor av gäss och gör skada här och där. En bonde sa för tre timmar sedan att gässen äter där maten smakar som bäst. Gässen bryr sig inte om att en liten pytteareal kallas gåsåker. Gässen har inga moraliska betänkligheter, de äter mest, där maten är som bäst. Så är det alltid, året runt, överallt.


Givetvis har gåsåkrarna också en period när grödan just där är som godast. Då finns gässen på gåsåkern, men när maten är godare utanför gåsåkern, flyger gässen dit. Alltså är gåsåkrarna meningslösa. Tänk att du inte inser den naturliga biologiska verkligheten. Att betala miljoner år efter år till bönder är totalt bortkastade pengar och arbete.


Samme bonde som ovan, sa också för tre timmar sedan att han hade lämnat in en ansökan om ersättning för skada på skörden. Han hade haft värderingsman ute som värderade skadorna. Bonden fick avslag. Bonden hade inte gjort tillräckliga insatser för att minimera skador på skörden. Men länsstyrelsens fågelskådande tjänstemän sa inte ett ord vilka krav de ställde för att få ersättning för gässens skador. Dina tjänstemän sa heller inte vari bondens brister låg. Dina tjänstemän förklarade bara att beslutet kan ej överklagas! .


Bifogar en bild på hur det för tre timmar sedan såg ut på en åker i Väversunda. På bilden syns den allra översta delen av masonitfigurer. Jaha, och hur skräms gässen av de här figurerna som står i åkern och är övervuxna? Figurerna står där till ingen nytta och har kostat pengar men ingen människa tar hand om figurerna eller är intresserade av att hantera dom. Externt material kostar tiotusentals kronor kanske varje säsong.


Du som landshövding borde skämmas över ditt gåsprojekt.


Det är nog dags att välkomna en grävande reporter på verksamheten. Nog kan verksamheten synas, som du bör synas i sömmarna? Vet du vad många ur allmänheten säger: De där fågelskådarna som styr på länsstyrelsen är inte alls intresserade av att hjälpa markägare. Fågelskådarna, som är din personal, vill ha fler gäss. Myndighetens tjänstemän – fågelskådarna- bryr sig inte ett skvatt om hur bönderna har det! Även om gåsprojektet kom till för att bistå bönder?


Många tycker situationen har utvecklats galet och många säger, som jag sa för länge sedan med samlad kunskap – lägg ned verksamheten.


Sluta betala ut miljonbelopp till ingen nytta och bränn alla gamla halvruttna masonitfigurer som mest spikas ihop av Kenneth Strand, per timmes kostnad, kanske? Samt sälj till Skrotnisse, dina dyrt inköpta skrämselspeglar.


Gässen har inte påverkats under projektets senaste dryga 20 år och gässen lär heller inte komma att påverkas i framtiden.


Gässen gör nämligen som länsstyrelsen i Östergötland – precis hur dom vill.


Bifogar två bilder:

Parodi
Igenvuxen.


Bloggen
Här är figuren som skall skrämma gäss.
Finns konkretare dokument på parodiverksamhet?
Jaha, och hur skall de här masonitskivorna kunna skrämma gäss? Med sädesstrån upp över huvudena?
Och varför står dom där? Nu när skörden snart skall tas in?
Masonitfigurerna borde ha varit insamlade för länge sedan, prydligt buntade och placerade i förvaringsutrymme.
Men varken landshövding eller annan bryr sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade, finns mängder av bilder och texter i de äldre inläggen.